Angst is een emotie die u helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens. Het is een gezonde reactie op dreigend gevaar.

Het kan echter gebeuren dat deze gezonde angst 'ongezond' wordt en je angstklachten of zelfs een angststoornis ontwikkelt. Mensen met een angststoornis zijn namelijk óók bang in situaties die geen direct gevaar opleveren. Ze raken bijvoorbeeld in paniek als ze een presentatie moeten geven op het werk, durven niet meer naar buiten of liggen nachtenlang te piekeren.

Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft, bewust of onbewust, last van een angststoornis of fobie

Angststoornissen is een verzamelnaam voor onder andere een paniekstoornis, straatvrees, sociale fobie, dwangstoornis, piekerstoornis, hypochondrie of ingebeelde lelijkheid.

Het gaat bij angststoornissen in alle gevallen om serieuze symptomen die de kwaliteit van leven ernstig aantasten. Door een angststoornis gaat u op den duur doodgewone situaties vermijden. Angst beheerst uw leven zodanig dat een normaal leven leiden moeilijk is.

Bij Praktijk De Vlinder kunnen we deze angststoornissen op verschillende manieren onderzoeken en behandelen. Dat gebeurt via individuele begeleiding op maat, gericht op uw klachten en uw persoonlijkheid.